Vi stödjer

Stiftelsen stödjer klinisk forskning om de neurodegenerativa sjukdomarna, speciellt Alzheimers sjukdom, som bedrivs i Sverige.

Stöd ges också till innovativa behandlingsmetoder och idéer som utvecklas i näringslivet som bidrar till inkludering.

Forskning

Sveriges forskning för screening och diagnostik av neurodegenerativa sjukdomar är fantastisk. Dessa sjukdomar kan upptäckas tidigt och enklare i framtiden.

Klicka för att förstora upp bilden

Tillståndet kognitiv svikt (Mild Cognitive Impairment, MCI) som kännetecknas av att:

  • förlora saker

  • glömma evenemang och möten

  • upprepning av ord

  • rörelsesvårigheter

  • problem med luktsinnet (mer än jämnåriga) är tyvärr inte undersökt tillräckligt.

Detta viktiga forskningsområde stödjer vi speciellt.

Moderna behandlingsmetoder

Vi önskar moderna och jämlika behandlingsmetoder för alla personer med kognitiv svikt och tidigt utvecklad neurodegenerativ sjukdom. 

Att man får den viktiga minnesutredningen gjord i rätt tid av kompetenta läkare oavsett var man bor i Sverige och i det europeiska samarbetet. Detta gäller också personer med Downs syndrom.

De neurodegenerativa sjukdomarna som påverkar minnet har liknande symptom. Stiftelsen stödjer innovativa behandlingsmetoder som bidrar till ökad autonomi för individerna i en minnesutredning.

Samarbete för hjärnhälsa

Vi samarbetar med läkemedelsindustrin angående unga Alzheimer-personer som är en viktig del av deras hälsodata.  Den manliga och kvinnliga kroppen hur den påverkas av deltagande i forskning och behandling. 

Hjärnhälsa för näringslivet

Vi samarbetar för hjärnhälsa. Många geniala digitala entreprenörer arbetar i Sverige. 

Vi stödjer dem till att inkludera vår målgrupp i handel och i samhället i stort. 

Att kunna delta, handla och betala som man vill online eller i butiken gör alla glada oavsett ålder och sociala situationer.

Söka anslag och stipendier av stiftelsen

Stiftelsen delar ut forskningsstöd om 1 och 2 år till kliniska forskare. Du som ansöker skall vara ansluten till svenska universitet- och högskolor som bedriver klinisk hjärnforskning av de neurodegenerativa sjukdomarna som påverkar minnesfunktionerna.

  • Hjärnbank- och genbankforskare är också välkomna. Ansökningsperioden för år 2024 pågår från den 1 januari till och med den 31 maj. 

    Stiftelsens anslag anges på vår webbplats under perioden. Postdoktorala studier kommer att premieras men stiftelsen planerar att ge stipendier om 100 000 kronor till 2 st. forskare som nyligen avlagt doktorsexamen.

    Samtliga ansökningar bedöms av styrelsen och gås igenom med ödmjukhet.I de fall vi behöver, engagerar vi ett vetenskapligt råd som förbereder beslutsunderlaget till styrelsen. Mer om kriterier för ansökan samt ansökningsblanketter kommer att publiceras på vår webbplats inför perioden.

    Några generella riktlinjer för anslag är:

    • resultat av hög internationell standard

    • relevant för forskningsmässor och publikationer.

    Vi ser gärna att du är liberal till free-access journaling och att du vill kommunicera resultat till nytta för välgörenhetsorganisationer.

    Några generella riktlinjer för stipendier är:

    • Styrelsen tittar på projektets potential för framtida verksamhet och nytta för oss som välgörenhetsorganisation.

    • Nytänkande och originalitet i studiedesign och självförtroende inom området. Det bör finnas en tydlighet i hur projektets resultat kan kommuniceras på ett modernt och journalistiskt gångbart sätt.